Un Stăpân nou
Să ştie bine dar, toată casa lui Israel, că Dumnezeu a făcut Domn şi Hristos pe acest Isus pe care L-aţi răstignit voi. FAPTELE APOSTOLILOR 2:36
Domnia este unul dintre mesajele centrale ale Bibliei. Isus este numit Domn de nouăzeci și nouă de ori în cartea Faptele Apostolilor și de 622 ori în întregul Nou Testament, în timp ce este numit "Mântuitor" doar de două ori în Faptele Apostolilor și de douăzeci și patru de ori în Noul Testament. Accentul biblic se pune în mod copleșitor pe conceptul de domnie. Domn înseamnă stăpân, cel care conduce, cel care ia deciziile.
Domnia și mântuirea
Punctul de plecare al mântuirii este recunoașterea Domniei lui Hristos. Mărturisirea faptului că Isus este Domnul implică o acceptare față de domnia Sa în fiecare domeniu al vieții. Dacă Isus nu este Domnul tuturor, El nu este Domn deloc. Nu avem opțiunea de a-L primi ca Mântuitor și nu ca Domn. Mântuirea este o propunere de tipul "totul sau nimic".
Dacă mărturiseşti deci cu gura ta pe Isus ca Domn şi dacă crezi în inima ta că Dumnezeu L-a înviat din morţi, vei fi mântuit. ROMANI 10:9
Domnia cere ascultare
Oricine pretinde că Hristos este Domnul lor este de așteptat să facă ceea ce spune El. Credința intelectuală și mărturisirea goală nu sunt suficiente. Dacă spunem că Hristos este Domnul nostru, stilul nostru de viață ar trebui să susțină pretenția noastră.
De ce-Mi ziceţi: ‘Doamne, Doamne!’ şi nu faceţi ce spun Eu? LUCA 6:46
Nu oricine-Mi zice: ‘Doamne , Doamne!’ va intra în Împărăţia cerurilor, ci cel ce face voia Tatălui Meu, care este în ceruri. MATEI 7:21
Domnia începe în inimă
A te supune lui Hristos ca Domn nu înseamnă să urmezi un set de reguli și tradiții religioase. Mai degrabă, domnia este o chestiune de inimă. Domnia începe ca o supunere internă a inimii. Dacă este autentică, ea se va manifesta în cele din urmă prin supunere exterioară.
...Ci sfinţiţi în inimile voastre pe Hristos ca Domn... 1 PETRU 3:15
Domnia este o călătorie continuă
Ne începem viața creștină prin a recunoaște că Isus este Domn. Trebuie să continuăm să umblăm sub domnia Sa pentru tot restul vieții noastre. Domnia nu înseamnă a avea o experiență unică cu Dumnezeu, ci a dezvolta o umblare cu Dumnezeu pe tot parcursul vieții. Cu cât Îl cunoaștem mai mult, cu atât mai mult ne supunem Lui.
Astfel dar, după cum* aţi primit pe Hristos Isus, Domnul, aşa să şi umblaţi în El... COLOSENI 2:6
APLICAȚIE PERSONALĂ
Există domenii în viața ta pe care nu le-ai supus încă domniei lui Isus Hristos?
Sunt relațiile tale sub Domnia Lui?
Sunt finanțele tale sub Domnia Lui?
Timpul tău este supus Domniei Sale?