Bunlar kendilerini elçilerin öğretisine, paydaşlığa, ekmek bölmeye ve duaya adadılar.
- Elçilerin İşleri 2:42
Kilisenin ilk dönemlerini canlı ve sağlıklı kılan şey, Tanrı'ya olan bağlılıklarıydı. Tanrı'yla olan ilişkilerini geliştirmeye kararlı oldukları için, bu bağlılığı ifade eden disiplinler geliştirdiler. Kutsal Kitabı okumak ve dua etmek bu hayati disiplinlerden bazılarıdır.
SÖZ
Kutsal Kitap, rastgele öyküler, şiirler ve mektuplardan oluşan bir derlemeden çok daha fazlası, Tanrı'nın esinlenmiş yazılı Sözü'dür. Tanrı'nın Sözü'ne yemekten daha çok değer veren Eyüp'ün yolundan gitmeliyiz.
Ağzından çıkan buyruklardan ayrılmadım, Günlük ekmeğimden çok ağzından çıkan sözlere değer verdim.
- Eyüp 23:12
Mesih'e dönmeden önce dünyanın standartlarına göre yaşıyorduk. Artık inanışlarımızı ve yaşam tarzımızı yönlendirmesi için, Kutsal Kitabı hayatımızın nihai otoritesi olarak kabul ediyoruz.
Tanrı'nın Sözü yaşamın her alanı için nihai ve mutlak standarttır.
Ruhsal gelişimimizin ölçüsü Kutsal Kitap'ın ne kadarını bildiğimiz değil, ne kadarına itaat ettiğimizdir. Kutsal Kitabı devamlı olarak öğrenen ancak itaat etmeyen kişiler, yanlızca kendilerini kandırmış olur.
Tanrı sözünü yalnız duymakla kalmayın, sözün uygulayıcıları da olun. Yoksa kendinizi aldatmış olursunuz.
- Yakup 1:22
Kutsal Kitap, ruhsal gelişim için temel kaynağımızdır. Aynı zamanda günaha karşı nasıl direneceğimizi, nasıl başarılı olacağımızı ve Tanrı'nın yaşamlarımız için isteğini nasıl anlayabileceğimizi de gösterir.
Yeni doğmuş bebekler gibi, hilesiz sütü andıran Tanrı sözünü özleyin ki, bununla beslenip büyüyerek kurtuluşa erişesiniz. Çünkü Rab'bin iyiliğini tattınız.
- 1. Petrus 2:2,3
Genç insan yolunu nasıl temiz tutar?
Senin sözünü tutmakla...
Aklımdan çıkarmam sözünü,
Sana karşı günah işlememek için.
- Mezmurlar 119:9,11
Yasa Kitabı'nda yazılanları dilinden düşürme. Tümünü özenle yerine getirmek için gece gündüz onu düşün. O zaman başarılı olacak ve amacına ulaşacaksın.
- Yeşu 1:8
Bu çağın gidişine uymayın; bunun yerine, Tanrı'nın iyi, beğenilir ve yetkin isteğinin ne olduğunu ayırt edebilmek için düşüncenizin yenilenmesiyle değişin.
- Romalılar 12:2
DUA
Hıristiyanlık bir dinden çok daha fazlasıdır. Her şeyden önce Tanrı'yla kurulan bir ilişkidir. Her sağlıklı ilişkinin temeli iletişimdir.
İletişim ne kadar iyi olursa, ilişki de o kadar iyi olur. Tanrı bizimle birçok şekilde konuşuyor olsa da öncelikle kendi Sözü olan Kutsal Kitap aracılığıyla iletişime geçer. O'nunla dua aracılığıyla konuşuruz. Tanrı'nın Sözü'nü okudukça, hayatımızdaki sesine kulak vermeyi öğreniriz. O, dua ettiğimizde bizi dinler. Biz, O'nun Sözü'ne eylemle karşılık veririz. O da dualarımıza eylemle karşılık verir.
İsa, dua konusunda en iyi örneğimizdir. O'nun kişisel yaşamını gözlemleyerek, Baba'yla nasıl yakın bir ilişki kurabileceğimizi öğrenebiliriz.
İsa bir yerde dua ediyordu. Duasını bitirince öğrencilerinden biri, “Ya Rab” dedi, “Yahya'nın kendi öğrencilerine öğrettiği gibi sen de bize dua etmesini öğret.”
- Luka 11:1
İsa, bizi Tanrı'yı tanımayanlar ve ikiyüzlüler gibi dua etmememiz için uyardı. Dua ettiğiniz zaman ikiyüzlüler gibi olmayın. Onlar, herkes kendilerini görsün diye havralarda ve caddelerin köşe başlarında dikilip dua etmekten zevk alırlar. Size doğrusunu söyleyeyim, onlar ödüllerini almışlardır… Dua ettiğinizde, putperestler gibi boş sözler tekrarlayıp durmayın. Onlar söz kalabalığıyla seslerini duyurabileceklerini sanırlar. Siz onlara benzemeyin! Çünkü Babanız nelere gereksinmeniz olduğunu siz daha O'ndan dilemeden önce bilir.
- Matta 6:5,7,8
İsa bize anneye, azizlere ya da meleklere değil, Baba'ya dua etmemizi söyledi. İsa aracılığıyla dua etmeliyiz, çünkü Baba'ya giden tek yol O'dur.
Ama siz dua edeceğiniz zaman iç odanıza çekilip kapıyı örtün ve gizlide olan Babanız'a dua edin. Gizlilik içinde yapılanı gören Babanız sizi ödüllendirecektir.
- Matta 6:6
Çünkü tek Tanrı ve Tanrı'yla insanlar arasında tek aracı vardır. O da insan olan ve kendisini herkes için fidye olarak sunmuş bulunan Mesih İsa'dır…
- 1. Timoteos 2:5
İsa ona, “Yol, gerçek ve yaşam Ben'im” dedi. “Benim aracılığım olmadan Baba'ya kimse gelemez.” dedi
- Yuhanna 14:6
İsa öğrencilerine Tanrı'nın isteğinin yerine gelmesi, rızık, af, ayartmaya karşı zafer ve şeytanın oyunlarından korunmak için dua etmelerini öğretti.
“Bunun için siz şöyle dua edin:
‘Göklerdeki Babamız,
Adın kutsal kılınsın.
Egemenliğin gelsin.
Gökte olduğu gibi, yeryüzünde de
Senin istediğin olsun.
Bugün bize gündelik ekmeğimizi ver.
Bize karşı suç işleyenleri bağışladığımız gibi,
Sen de bizim suçlarımızı bağışla.
Ayartılmamıza izin verme.
Bizi kötü olandan kurtar.
Çünkü egemenlik, güç ve yücelik
Sonsuzlara dek senindir! Amin”
- Matta 6:9-13
Söz'ü okuyup itaat ederken ve dua edip yaşamlarımızla Tanrı'ya güvenirken, Tanrı'nın dualara gerçekten yanıt verdiğini aklımızdan çıkarmayalım. Dualar ne kadar belirgin olursa, yanıtlar da o kadar belirgin olacaktır. İşin sırrı, O'nun isteğine göre dua etmektir. O'nun Sözü'nü bildiğimizde isteğini de biliriz. Dolayısıyla, O'nun Sözü'ne göre dua ettikçe, dualarımıza yanıt vereceğini biliriz.
Tanrı'nın önünde güvenimiz şu ki, O'nun isteğine uygun ne dilersek bizi işitir. Her ne dilersek bizi işittiğini bildiğimize göre, O'ndan dilediklerimizi aldığımızı da biliriz.
- 1. Yuhanna 5:14,15
Uygulama
● Günlük Kutsal Kitap okumak ve dua etmek için belirli bir zamanınız ve yeriniz var mı?
● Bir öğrenci grubuna katılıyor musunuz?
● Size karşı günah işlemiş olan herkesi bağışladınız mı?
● Günlük ekmeğiniz için dua etmeye başlayın.